Visa Inc. ще придобие Visa Europe

Сделката е на стойност 21 млрд. евро.

Visa. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Visa. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Visa Inc., най-голямата платежна мрежа в света, ще придобие Visa Europe Ltd.в сделка за 21.2 млрд. евро. Двете компании се обединяват след осем години поотделно.

Сделката включва 16.5 млрд. евро авансово плащане и 4.7 млрд. евро четири години след приключване на сделката, заяви компанията в изявление от понеделник, 2 ноември. Покупката слага край на години спекулации за това дали компаниите, които се разделиха през 2007 г. преди първичното публично предлагане в САЩ, ще се обединят. Липсата на значим принос към печалбите от Европа дълго време се смяташе за слабост на Visa и предимство на по-малкия й конкурент MasterCard Inc., коментира Bloomberg. Базираната в Калифорния компания разчита повече на щатския пазар (с дял от 54% през фискалната 2014) в сравнение с MasterCard (39%).

Тази сделка е от полза за финансовите институции, търговците, картодържателите и други партньори, както за нашите служители и акционери, заяви в изявление главният изпълнителен директор Чарли Шарф.
Visa планира да издаде от 15 до 16 млрд. долара дълг, за да финансира сделката, която се очаква да приключи през третото фискално тримесечие, завършващо на 30 юни. Придобиването, което е обект на одобрение от регулаторите, включва 11.5 млрд. евро кешово плащане и 5 млрд. евро акции. Останалите 4.7 млрд. евро зависят от постигането на целите за нетни приходи през следващите 16 тримесечия.

Visa Europe е собственост на повече от 3000 банки и е отговорна за плащания в обем 1.5 трилиона долара. Ширантан Баруа, анализатор от Sanford C. Bernstein, коментира пред Bloomberg, че банките първоначално ще извлекат ползи и ще подобрят капиталовата си база, но сделката не е безплатен обяд. Британските банки ще видят, че доходът им такси се свива и няма да е изненада, ако  Visa опита да увеличи маржовете си в Европа за сметка на банките.

Visa отчете ръст на печалбата си през четвъртото фискално тримесечие с 41% до 1.51 млрд. долара ии 62 цента на акция. Година по-рано показателите бяха 1.07 млрд. долара или 43 цента, като банката пое съдебни разходи за 283 млн. долара. Това беше с 1 цент под очакванията на 32 анализатора, анкетирани от Bloomberg. Компанията обяви нова програма за обратно изкупуване на акции в размер на 5 млрд. долара. 
През тази година компанията отбелязва ръст с 18%, сравнено с 6.1% за 70-те ИТ компании в Standard & Poor’s 500.

Последни новини
Още от Начало