Левон Хампарцумян за стрес тестовете и бавния ръст

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк АД в предаването "Бизнес старт" с Ганиела Ангелова, 28/10/2015

Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. снимка: Bloomberg Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. снимка: Bloomberg

Левон Хампарцумян коментира ефектите от бавния растеж върху кредитната активност и предстоящите стрес тестове.

Спестяванията

Банкерът  заяви, че има повече от едно обяснение за продължаващия ръст на депозитите въпреки непривлекателните лихви.

 "От една страна, това, че се трупат депозити, означава, че при един по-голям ръст на икономиката, имаме местен депозитен ресурс, който може да подкрепи този ръст. 
А ако го гледаме от песимистичната страна, ще кажем "Да, хората се чувстват неуверени, средата не е достатъчно предсказуема, не се чувстват сигурни за доходите и за бизнеса си и затова спестяват". 

Той подчерта, че растежът от 1-2%, постигнат през последните години, "се усеща само от икономически най-активните хора - собственици на фирми, скъпоплатени мениджъри, телевизионни звезди... някакви хора с по-високо положение в обществото. Докато, за да се усети масово като растеж, някъде границата в България според мен е 4-5%. Имали сме тези темпове напоследък, знаете какво беше усещането на всеобщ подем."
Тенденцията на ръст на алтернативните инвестиции (провокирана от ниската доходност по традиционните спестявания - б.р.) е налице, но не е масово явление. По думите му растежът при недепозитните форми на спестявания е доста бърз, но говорим все пак за няколко процента от депозитната база. 

Кредитите

Критериите за отпускане на кредити след кризата навсякъде са затегнати, каза Хампарцумян.

"Ситуацията е по-специфична от гледна точка на това, че имаме гръцки банки, които по разбираеми причини не са толкова активни. Има и други банки, които, очаквайки прегледа на качеството на активите, не са толкова активни. Имаме и реален сектор, който днес се научи да си води бизнеса с по-малко кредити, отколкото в онзи оптимистичен период преди кризата. Миналогодишната криза с КТБ също има роля. Така имаме една система, която излиза от стреса и, слава богу, излиза сравнително незасегната. "

Стрес тестовете

Предстоящият преглед на качеството на активите и стрес тестове по-скоро ще бъдат печат за качество и там, където се получи недостиг на капитал, ще се вземат мерки.
Банкерът припомни, че и банките, които не издържаха стрес тестовете на ЕЦБ, имаха  възможност да се рекапитализират. 

"В световен мащаб имаме значително по-тежки капиталови и други регулативни изисквания в сравнение с преди кризата. И то е естествено - след всяка криза пишем такива правила, че кризата никога да не се повтори. Разбира се, зад завоя ни чака нещо, което не познаваме. Тези засилени регулативни изисквания водят до промени в търговската политика на банките, до промени в поведението на акционери и т.н. "

В момента се изпълнява план за преструктуриране на централната банка и промените в правилата й ще бъдат направени публично. "Нека приемем, че тази къщичка се нарежда", обобщи банкерът.

 

Последни новини
Още от Начало