Фед сигнализира за ръст на лихвите през декември

Очаквано Федералният резерв на САЩ (Фед) остави лихвените проценти без промяна, но банкерите намекнаха за евентуално повишение на следващото си заседание.

Federal Reserve Bank USA Federal Reserve Bank USA

Централните банкери отбелязват в изявлението си продължаващо умерено покачване на икономиката. Дори при по-бавния темп на създаване на работни места, „ индикаторите на трудовия пазар показва, че неизползването на трудовите ресурси намалява от началото на годината, заява Федералният комитет по откритите пазари. Един от членовете на Фед - Джефри Лакър, е гласувал против.

„При определянето на това дали ще бъде подходящо лихвените проценти да бъдат вдигнати на следващото заседаниe, комитетът ще оцени напредъка - постигнат и очакван, към целите за пълна заетост и приближаването на инфлацията до целта от 2%", заявява Фед.

Освен това Фед показва по-малка загриженост за глобалните финансови и икономически новини, които се отразяват на американската икономика, в сравнение с казаното по време на септемврийското заседание. Тогава имаше по-големи очаквания за повишение на лихвените проценти и решението на Фед да се въздържи накара мнозина да вярват, че няма да има повишение преди края на годината. Мохамед ел-Ериан обаче прогнозира покачване през декември в статия за Bloomberg от 16 октомври.

От съобщението през септември е отпаднал следният параграф:

"Скорошните глобални икономически и финансови развития може да ограничат икономическата активност и вероятно ще окажат натиск към понижение върху инфлацията в краткосрочна перспектива".

Лихвените проценти в САЩ са на ниво 0-0.25% от декември 2008 г. и вече бяха пропуснати две от вероятните дати за повишаването им.

Доларът поскъпна, тоест еврото падна под 1.09, но по-късно се върна над това ниво.

Главният икономист на Дойче банк в САЩ Джоузеф Лаворня коментира, че решението звучи така, сякаш Фед иска да затегне паричната политика, но се пита дали пазарите ще му позволят.

Първият коментар на ING:

Нужно е голямо подобрение на икономическите данни и ръст на инфлацията, за да сме уверени в повишението на лихвите на заседанието на Федералния комитет по откритите пазари през декември. От гледна точка на предстоящите показатели, доклада за пазара на труда следващата седмица е ключов, но при консенсусна прогноза от едва 177 хил. нови работни места и безработица, която остава 5.1%, „гълъбите” няма да бъдат много повлияни. Вероятно ще е нужно да видим 200 000 работни места и безработица под 5%, за да е реалистична промяна в мисленето.

Последни новини
Още от Начало