ЕЦБ отчете по-лесен достъп до кредити

Банките използват средствата от QE за кредитиране и покупка на активи

Президентът на ЕЦБ Марио Драги. снимка: Martin Leissl/Bloomberg Президентът на ЕЦБ Марио Драги. снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка заяви, че условията за кредитиране продължават да се подобряват през третото тримесечие, пришпорени от програмата за покупка на активи и по-тясната конкуренция между банките.

Кредитните стандарти за заемите за компании бяха облекчени за шесто поредно тримесечие, показа Прегледа на кредитирането във вторник, 20 октомври. Условията за ипотеките са се затегнали, като банките се позовават на национални регулации като основна причина за това. Малко множество от кредитори отчита ръст на печалбите през последните шест месеца като резултат от програмата за количествени облекчения на централната банка

Управляващите ЕЦБ наблюдават банковото кредитиране за сигнали, че паричните стимули се предават на реалната икономика. Възстановяването в еврозоната е под заплаха от по-силната валута и забавянето на развиващите се пазари. Президентът на ЕЦБ Марио Драги вече каза, че е готов да разшири програмата за изкупуване на активи, ако е необходимо. Управителният съвет се среща в Малта в сряда и четвъртък.

„Преговаряйки за условията за нови заеми, банките продължават да облекчават своите условия по заемите от всички категории, основно задействани от по-нататъшно стесняване на маржовете по средните заеми”, заяви ЕЦБ в доклада. Основният фактор, допринасящ за облекченаване на кредитните стандарти, е конкуренцията.

Докладът показва, че банките използват допълнителната ликвидност от програмата на ЕЦБ, за да дават заеми и да купуват акитви. Почти 4 от десет казват, че те използват фондовете, за да кредитират компании, докато 14% са увеличили ипотеките и 36% са разширили потребителския кредит и останалите заеми за домакинства.

Банките докладват слабо нетно влошаване на финансирането на дребно, докато достъпът до останали основни източници на финансиране, по-конкретно паричните пазари, издаването на дълг и секюритизацията, са се подобрили.

"Ако средата за кредитиране се подобрява, шансовете за по-нататъшно QE намаляват - това определено ще помогне на еврото", коментира Нийл Джоунс, базиран в Лондон ръководител на продажбите хедж фондовете в Mizuho Bank Ltd. "Пазарът снижава очакванията за речта на Драги в четвъртък. Имаше някакъв смисъл от евентуално по-нататъшно облекчаване, частично подпомогнато от официален коментар. Въпреки това, пазарът се отдалечава от това мислене."

Еврото напредна с 0,5% до $ 1,1379, в 07:48 ч. Нюйоркско време.

Последни новини
Още от Начало