Андронов: Стрес-тестовете ще забавят временно кредитите

Председателят на банковата асоциация смята, че европейската финансова система работи добре

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България. снимка: СИБанк Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България. снимка: СИБанк

Проверката на качеството на активите на българските банки е нещо, от които не можем да избягаме и трябваше да се случи. Това заяви тази сутрин в ефира на Блумбърг ТВ България председателят на банковата асоциация Петър Андронов. По думите му в дългосрочен план това ще е гаранция за стабилност, но в краткосрочен може да има негативни последствия, свързани с кредитната активност. Причината е, че трезорите ще трябва да отделят сериозен ресурс за осъществяването на логистиката около прегледа на активите и стрес-тестовете. 

Според Андронов политиката на ултра ниски лихви, която следва Европейската централна банка, вече дава резултати, макар и не толкова бързи, колкото може би са искали президентът Марио Драги и неговите колеги. Но в Европа вече започва да се забелязва раздвижване на кредитния пазар. 

Колкото до ситуацията в южната ни съседка Гърция, според Андронов тя е показала, че европейската финансова система като цяло работи добре и негативните ефекти не са се разпространили в други страни, в това число и у нас.

 

Bloomberg TV Bulgaria стартира в 7.00 часа на 19 октомври 2015 г. с предаването „Бизнес старт“ с Иван Нончев и Ганиела Ангелова.

Събеседници по най-важните теми и събития от икономиката и пазарите в България и по света бяха вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов, зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, продуцентът на Bloomberg TV за България Джеф Грийн и изпълнителният директор на Bloomberg TV Bulgaria Георги Бисерински. 

В обедния блок от 12.00 часа „В развитие“ с Вероника Денизова и Делян Петришки с коментари ще се включат Васил Симов, изпълнителен директор на Българската стокова борса, както и представители на инвестиционния посредник „Елана” и „Сирма груп“.

През деня в програмата на Bloomberg TV Bulgaria ще се включат още министърът на икономиката Божидар Лукарски, зам.-министър председателят Меглена Кунева, министърът на туризма Николина Ангелкова, както и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.  

„Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков започва точно в 20.30 часа с обзор на икономическите новини от деня. Сред гостите на водещия са председателят на СЕМ Георги Лозанов, както и бившият финансов министър Милен Велчев.

Във всекидневната програма ще има редовни включвания на екипите на Bloomberg TV пряко от Ню Йорк, Хонконг, Лондон, Истанбул, Франкфурт и др., както и от всички кореспондентски пунктове на медийния гигант по света. Те ще съдържат пазарни анализи, както и разширени коментари по макроикономически теми.

 

Важна част от програмата на Bloomberg TV Bulgaria са и предаванията през уикенда Клуб Investor с Ивайло Лаков (събота, 20.00 часа), Invest/Or? със Свилен Колев (неделя, 20.00 часа) и Boom & Bust с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров (събота и неделя, 21.00 часа). 

Търсете при вашия кабелен, сателитен или IPTV оператор!

 

 

Последни новини
Още от Начало