San Miguel набира 1 млрд. долара

Най-голямата филипинска компания бърза да изплати дългове в долари

Едуардо Коджуанко-младши, главен изпълнителен директор на San Miguel Corp. Едуардо Коджуанко-младши, главен изпълнителен директор на San Miguel Corp.

San Miguel Corp., най-голямата компания на Филипините, обмисля набирането на 1 млрд. долара чрез продажбата на преференциални акции, деноминирани в местна валута, съобщава Bloomberg. Средствата ще бъдат използвани за изплащането на дълг в долари. Компанията цели да намали задълженията си в чужда валута заради очакванията за продължаващо поевтиняване на песото.

„Продажбата е възможна през тази година. Много инвеститори искат да купят още акции”, каза президентът на компанията Рамон Анг в интервю на 12 октомври 2015 г.

San Miguel, компания със 100-годишна история, която в момента се занимава с инвестиции в петрол, енергетика и инфраструктура, набра 33,5 милиарда песо (729 милиона долара) чрез продажба на преференциални акции през септември 2015 г. на цена от 75 песо на акция. Обемът на поръчките надхвърля пет пъти броя на предложените акции.

Очаква се филипинското песо да поевтинее с 3% спрямо долара до края на 2015 г. и да достигне курс от 47,2 песо за долар, показва усреднената прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Песото поевтиня с 2,7% спрямо долара от 31 декември 2014 г. до 12 октомври 2015 г. и по този начин стана по-трудно за филипинските компании да изплащат дълговете си в долари.

За същия период акциите на San Miguel поевтиняха с 35,3%, докато основният борсов индекс във Филипините регистрира спад от 1,9%.

 

Последни новини
Още от Начало