Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Стабилността на ЕС ще зависи от степента на взаимопомощ

Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 11.04.2020

В момента се случват много различни неща едновременно, както при всяка голяма криза. Тази криза е сравнима само със световните войни. Това каза Христо Анастасов, политолог, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Италия е изключително отговорна за мащаба на кризата в страната. Един от проблемите на Европейския съюз от самото му създаване е, че всяко правителство, което се е държало безотговорно, прехвърля собствената си вина на икономическата общност". 

По думите на Анастасов от самото му основаване ЕС служи за оправдания на гафовете на националните правителства. 

Още по темата

"В Италия съществува антиевропейска истерия и преди кризата. До преди няколко месеца вицепремиер бе Салвини. И двете партии в управляващата коалиция бяха евроскептични и против европейската интеграиця". 

Според него е важно да се направи проучване за доверието на италианците към държавата след кризата. 

"Дали ЕС ще остане цял зависи от степента на взаимопомощ между държавите и до каква степен съюзът ще служи като инструмент за ограничаване на катастрофалните икономически последствия от кризата".

Той коментира, че е ключово северните индустриални държави да разберат, че колкото и да е скъпо и нечестно, те трябва да приемат, че европейският дълг ще е общ, ще има общи европейски облигации и общо европейско икономическо и финансово министерство. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor