Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Посттравматичните стресови разстройства ще ни съпътстват след пандемията

Д-р Пламен Димитров, психолог, Клуб Investor, 11.04.20

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При ситуация като сегашната има отложена пандемия на проблеми с психо-социалното и физическото здраве. Посттравматичните стресови разстройства се разгръщат в период от 3 до 18 месеца след тежки събития. Това каза психологът д-р Пламен Димитров в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

“Най-малко 15% от населението (в Европа) ще има усложнения не само на социално-икономическо, а и на психо-емоционално ниво. Ще има и задълбочаване на психично-здравните проблеми” 

По думите му критериите са определяне на тези симптоми са различни и са индивидуални за всеки, но въпреки това някои от тези симптоми може да се разпознаят от сега - повишена тревожност, депресия, проблеми със съня, проблеми с отношенията с най-близките. 

“Всички тези проблеми се случват и в момента, но много от тях могат да прераснат в по-големи усложнения”.  

Психологът препоръча на хората с такива ранни признаци да търсят специалисти.  

 “Има много служби и организации, които са създали контактни мрежи. Истината е, че подтиснатите и капсулирани емоции създават дългосрочни ефекти, макари и да са отложени”.  

Според него сега е моментът да проявим търпение, здрав замисъл, толерантност и търсим подкрепа, когато имаме нужда. 

“В никакъв случай тази ситуация не трябва да се възприема като социално капсулиране, дори напротив - трябва да сме солидарни, отговорни, активни”. 

Целия разговор вижте във видеото.   

Последни новини
Още от Клуб Investor