Психолог: Коронавирусът е тест за силите и разума

Росен Йорданов, психолог, Клуб Investor, 21.03.2020

Ситуацията около коронавируса е тест дали здравите сили ще надделеят над здравия разум или обратно, заяви психологът Росен Йорданов в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Живеем в безпрецедентна ситуация, така че аз съм в режим на експериментално проучване. Смятам, че като цяло сега се случват неща, за които хората ще си дават сметка след време".

"Опитваме се де излезем от ситуацията на неопределеност. В такива случаи подсъзнателно се засилва необходимостта от контрол. Той разрушава илюзията, че светът е подреден. Светът, Вселената и нашият живот са хаос. Вопълът е за системност и предвидимост", изтъкна гостът.

Още по темата

По думите на психолога ситуацията е интерпретирана по различни начини - от конспирациите до здравите социални послания и моралната отговорност.

"Виждаме нови връзки. Този стрес в значителна степен е полезен. Въпреки това дори в тази ситуация има пропаганда".

Росен Йорданов обясни, че обичайно общуваме фрагментарно с близките си, но сега комуникацията протича много по-интензивно. На ниво малки групи гостът уточни, че може да видим положителни и отрицателни аспекти на проблема.

Според него промяната е възможност за рефлексия и преосмисляне на реалността, както и да направим нова подредба на ценности. Той съветва хората да общуват и споделят, за да избегнат негативните последици от ситуацията.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Начало