Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Русия контролира 6% от оборота на икономиката у нас

Руслан Стефанов, ЦИД; Клуб Investor, 15.02.2020

Трета част на „Кремълският наръчник“ има за цел да изследва начина и механизмите, по които Русия прокарва своето хибридно влияние в Централна и Източна Европа. Има много изследвания, които се фокусират върху хибридното влияние на Русия, но ние наблюдаваме рисковете от икономическо присъствие и как това може да се превърне във влияние върху икономиката и медиите. Това каза Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Русия не предлага една позитивна програма за Балканите, но държи непременно Балканите да реализират нейните стратегически проекти, сред които „Турски поток“ и "АЕЦ Белене“.

Стефанов коментира, че най-важният показател относно руското икономическо присъствие в България е каква част от оборота в икономиката се контролира от руски компании.

„За 2018 г. този показател е 6%, а преките инвестиции са 11%, като това е изненада за много хора, тъй като Холандия е най-големият инвеститор в България“, каза още той като допълни, че оборотът от икономиката, контролирани от руски фирми, намалява.

По думи на Руслан Стефанов военните подвизи на Русия са първи по отношение на фалшивите новини, като този наратив се пренася и в икономиката.

„Русия много добре разбира, че фасадната икономика ѝ трябва. Стимулите в икономиката могат да се контролират по два начина – тотален контрол върху службите за сигурност и правоохранителните органи и контрол върху медиите“.

Според госта никой не се наема да обясни точно какви са интересите на България към Русия.

„Пазарното поведение на „Газпром“ е резултат от постепенната, но много твърда политика на Европейския съюз и САЩ да накарат България да се диверсифицира“.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Последни новини
Още от Клуб Investor