Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Няма как половината от потребявания у нас газ да не бъде руски до края на 2020 г.

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, Клуб Investor, 01.02.2020

Добре е, че делегация, водена от българския енергиен министър, гостува във Вашингтон и Хюстън, световният център на петролната и газова индустрия. Намеренията ни за разнообразяване на доставките са добри, но е невъзможно казаното от министър Теменужка Петкова - в срок до края на годината половината от потребявания от нас газ да не бъде руски, да се случи. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Първата пречка е, че "Булгаргаз" има дългосрочен договор с "Газпром" за доставка на определени обеми газ, който е до ноември тази година. В него има клаузата take or pay".

Димитров посочи, че другата пречка е, че азербайджанският газ трябва да дойде по интерконектора с Гърция. "Този газопровод се строи в момента. С компанията, която строи, има подписан договор да се финализира през април 2021 г. Няма изгледи да се построи предсрочно", допълни той.

Още по темата

"Шансът е да се търси газ през Турция, но засега не чувам да се водят такива преговори. Въпросът е да има свободен капацитет на пренос".

АЕЦ Белене

"В последните месеци не се е случило нищо особено с АЕЦ "Белене". Това, което влияе върху АЕЦ "Белене", енергийната картина в страната и газовите доставки, са намеренията на новата ЕК да прокара Зелената сделка, която да дефинира енергийния микс на държавите от ЕС за следващите десетилетия. Очертава се, че атомната енергетика и газът ще бъдат в графата на неутралните горива", разкри гостът.

"Разнообразяването на доставките на газ и от САЩ, и от Русия прави България привлекателна. Засега няма изрични американски санкции срещу "Балкански поток". Не бих изключил САЩ да наложат санкции на "Турски поток", макар че подводната част е завършена".

Пламен Димитров подчерта още, че изграждането на "Балкански поток" ще ни струва някъде 3.5 млрд. лв.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor