Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Максим Бехар: Бизнесът вече диктува правилата на играта

Максим Бехар, ПР експерт, председател на Съвета на Световния комуникационен форум в Давос, Клуб Investor, 25.01.2020

По време на Световния икономически форум в Давос без съмнение доминираха популизмът и стремежът на някои политици да адресират не толкова конкретни, а по-скоро ПР послания. Това мнение изрази Максим Бехар, ПР експерт, председател на Съвета на Световния комуникационен форум в Давос, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Междувременно в хода на разговора гостът представи и книгата си "Световната PR революция".

По темата за ролята и имиджа на Грета Тунберг гостът сподели впечатленията си, че това е един не чак толкова добър ПР проект. "Колкото и да са точни нейните послания, те могат да бъдат отправени от всеки. Ние можем да бъдем далеч по-аргументирани от чисто аналитична гледна точка. Когато тя го каже, е малко по-атрактивно. Пореден опит на популизма да се противопостави на друг тип популизъм" - така коментира той влиянието на Тунберг.

"Нашият бизнес се промени. Първо, промяната е в собствеността на медиите. 4 милиарда души в света имат медия в ръцете си. Цялата вълна от инфлуенсъри е показателна".

"ПР бизнесът днес е странна смесица от издателство, редакторство и репортерство", отбеляза Бехар.

"Социалните медии дадоха възможност на хора от бизнеса да изпращат своите послания и да реализират добри печалби и проекти, без непременно да участват  в политиката, за разлика от преди. Това е едно от обясненията за тоталната липса на лидери".

"Системата, наречена демокрация, не работи. Затова лидери като американския президент Доналд Тръмп се опитват да променят това с леко по-авторитарен и популистки подход, това се случва в Русия и Турция", каза още експертът.

В коментар на резултатите от годишното изследване на Барометъра на доверието на Еделман, според което 56% от анкетираните намират повече вреди, отколкото ползи в капитализма, Бехар подчерта, че капитализмът е твърде широко понятие и направи уточнението, че ако той се осъществява с демокрацията, то да - хората са по-разочаровани от него.

"Смятам, че в не толкова далечно бъдеще правителствата ще приличат на един борд на директорите в една компания. Електронното управление също ще оказва въздействие".

Последни новини
Още от Клуб Investor