Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Турската инвазия в Северна Сирия е причината за негодуванието на Макрон

Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, Клуб investor, 23.11.2019

Не конкретно Турция е аргументът френският президент Еманюел Макрон да каже, че НАТО е в мозъчна смърт. Поводът бе навлизането на турската армия на територията на Северна Сирия и операцията "Извор на мира", коментира Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването "Клуб investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Части на САЩ напуснаха буферните зони и освободиха простор на турските сили да навлизат в кюрдските райони. В тези бази и под егидата на САЩ Великобритания и Франция държат свои военни контингенти от силите за специално предназначение".

"Макрон възнегодува, защото не бе предупреден от САЩ за този ход. Френските подразделения се оказаха в неприятно положение. Трябваше да се задействат плановете за евакуация по спешност. Освен това Леванта е френската колония на територията на Сирия", подчерта той.

Дипломатът коментира и срещата между американския президент Доналд Тръмп и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според него ефектът от нея е патова ситуация. "Това, за което американската страна настояваше - Турция да се откаже от руските противоракетни системи и предложи увеличаване 5 пъти на стокообмена, който е достигнал 100 мрд. долара, Ердоган изключи като вариант. Дислоцирането и въвеждането им в експлоатация се очаква март-април 2020 г.", допълни Гърдев.

"Турция няма да се откаже да бъда член на НАТО и няма механизъм държавата да бъде изгонена".

Вътрешна политика на САЩ

"Това е началото на ожесточена предизборна надпревара, която ще видим следващата година", отбеляза Гърдев, визирайки вече започналите удари срещу Доналд Тръмп и Джо Байдън.

"Процедурата по импийчъмнт на Тръмп е неограничена по сили и средства разследване".

Последни новини
Още от Клуб Investor