Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

ИПИ: Няма смисъл еврозоната да създава фонд за намеса в икономиката

Красен Станчев, икономист, основател на ИПИ, Клуб Investor, 19.10.2019

Красен Станчев, икономист, основател на ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев, икономист, основател на ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че Европейската централна банка (ЕЦБ) изчерпа инструментите, с които да противодейства на бъдеща криза. По-странното е, че в еврозоната се мисли за създаването на фонд за намеса в икономиката. Това мнение изрази Красен Станчев, икономист, основател на ИПИ, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„В момента парите, които са събрани във фонда за намеса, са 0,01% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз“, посочи Станчев.

„Като се прибавят бюджетните процедури и споровете къде, какво и как да се похарчи, то в общи линии фондът няма да има значителен ефект“, добави той.

„Много по-лесно е да се стимулира растежа или да се даде основа за растеж чрез съкращаване на разходите“.

По думите на госта, за да изпълни ролята си, този фонд се нуждае от 170 млрд. евро.

„Събирането им обаче ще бъде трудно, още повече, че страните, които не са членки на еврозоната, няма да искат да плащат“, добави той.

Гостът коментира и геополитическата ситуация в Турция. Според него руският президент Владимир Путин е печелившият от нея.

„Има една много интересна ситуация, в която има напрежение между турският лидер Реджеп Ердоган и американският му колега Доналд Тръмп, като междувременно Путин навлиза в освободените територии от едните и от другите“.

Още по темата

„ЕС едва ли ще пристъпи към някакви съществени санкции спрямо Турция поради необходимите промени в договорните отношения и очакваната бежанска вълна от тези събития“, смята Станчев.

По негови думи бежанска криза едва ли ще последва, ако войната е кратка.

„Ако войната обаче се проточи, може да се очаква бежанска вълна, подобна на тази от 2015 г.“, каза още той.

Последни новини
Още от Клуб Investor