Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Емил Хърсев: Рецесията не се задава, а вече е тук

Емил Хърсев, финансист, Клуб Investor, 12.10.2019

Емил Хърсев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емил Хърсев, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рецесията не се задава, тя вече е тук. За задаване на рецесията говорихме преди 6 месеца при устойчив ръст. В момента има свиване на брутния вътрешен продукт в редица страни от еврозоната. Това каза Емил Хърсев, финансист, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"БВП на България продължава да расте, но това е въпрос на инерция. Възможно е тази криза да бъде преодоляна сравнително бързо. Това е тезата на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), която така мотивира решението си за намаляване на лихвените проценти и увеличаване на паричното предлагане".

"Според контратезата колкото и да се намалява лихвата, това няма да доведе до инвестиционна активност, каквато е идеята на тези мерки. Изпълнителният директор на Deutsche Bank Кристиан Севинг казва, че тези мерки са контрапродуктивни и че те ще фалират банките. Банковата система в Европа има един проблем и той е, че няма доходи", обясни той.

Хърсев говори и за ситуацията в Международния валутен фонд (МВФ).

"Международният валутен фонд има нужда от световна реформа. Кристалина Георгиева има инстинкт за консенсус и успява да го постигне при много сложни обстоятелства, което е много важно за такава организация".

"Твърдението на Георгиева за синхронизираното забавяне на икономиката е утешително за западния свят, тъй като така им казва, че те се забавят, но и другите ще ги чакат", заяви той.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor