Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Волатилност застрашава активите убежища в следващите седмици

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 28.09.2019

Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Седмицата бе изключително силна за швейцарския франк. Той добави близо 2% към стойността си спрямо щатския долар, горе-долу толкова и спрямо еврото. Личи си, че инвеститорите са склонни да залагат на сигурно. Като цяло обаче при активите убежища, и по-специално при швейцарския франк и йената, в идните седмици ще има най-голяма волатилност и ценови изменения, заяви финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Импийчмънт - ключовата дума на пазарите тази седмица

Демократите в Долната камара на Конгреса на САЩ се оказаха принудени да поискат започване на процедура по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, свързана с искането му към украинския президент Володимир Зеленски относно разследване за корупция семейството на Джо Байдън, припомни Ваньов.

"Интересен момент би могъл да се окаже, ако импийчмънтът мине в Долната камара и бъде спрян от Сената. Това ще наруши и без това недобрата кредибилност на Тръмп като президент на САЩ. Ако приемем, че тази процедура ще отнеме 3-6 месеца разследване и дори да бъде гласувана, импийчмънт може да се случи дори преди избори. Тръмп може да излезе печеливш от процеса. Ще втърди ядрата и собствена си периферия".

Червеният цвят и бягството от риска бележат пазарите тази седмица

"Очакват се по-плодородни търговски преговори през октомври. На този фон новините от САЩ дойдоха като "студен душ" за пазарите. В сряда DAX бе надолу с над 1%. Това основно е свързано с лошите икономически показатели. Като че ли рецесията в Германия този път няма да бъде избегната. ЕЦБ може би тотално се изчерпа".

Финансовият анализатор обясни, че очакванията за ЕЦБ са, че Кристин Лагард ще продължи да подкрепя тази стимулираща политика.

"От друга страна, едни от основните противници на тази стимулираща политика са именно правителството на Eманюел Макрон във Франция, които я издигат като управител на ЕЦБ", поясни той.

Според Ваньов ако страните, които задържат парите, не започнат да харчат, не може да се очаква монетарната политика на ЕЦБ да заработи.

Срещата на ООН в Ню Йорк

"Петролът стои на стабилни равнища, тъй като след атаките спрямо Саудитска Арабия картината въобще не е толкова черна, колкото се очакваше. Напрежението по линията САЩ-Иран нито е ново, нито изглежда да приключи. Като че ли обаче Тръмп е склонен да смекчи политиката си спрямо Иран".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Клуб Investor