Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

До какво доведе ударът по петролното сърце на Саудитска Арабия?

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 21.09.2019

Случи се сериозна атака, дори бих казал терористична, върху световната петролна инфраструктура. Това доведе до 18% скок в цените на петрола сорт Брент. Бе ударено "петролното сърце" на Саудитска Арабия. Отделно, 5% от световното потребление беше "извадено от строя" за ден. Но това ще се възстанови доста по-бързо, било то с резервите на Саудитска Арабия. САЩ също оказа готовност за съдействие. Стратегическите резерви в световен мащаб не са на нивата от 2008 - 2009 г. За момента САЩ разполагат с около 645 млн. барела петролен резерв, които биха стигнали да ги поддържат до 45 дни. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков по темата за атаките срещу рафинериите на Saudi Aramco в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Саудитската инфраструктура ще се възстанови бързо. Отделен въпрос е как ще се възвърне доверието към Aramco. САЩ за момента се разграничиха и странят от конфликт с Иран - ако се стигне до такъв, това ще бъде пагубно и за цените на петрола, защото ще донесат инфлация в щатската икономика, както и по-високи цени на горивата. Това не е и в интерес на предизборните обещания на Доналд Тръмп. Повишавайки цените на петрола, ще се повиши общата инфлация, а така Федералният резерв няма да има претекст да сваля лихвите - нещо, за което Тръмп настоява.

Финансовият анализатор припомни, че в понеделник и вторник ликвидността на пазарите "пресъхна".

"Джером Пауъл може би ще продължи с политиката по намаляването на лихвите. Със сигурност Фед трябва да вземе мерки, за да вкара краткосрочна ликвидност отново с разширяване на баланса си - ще започне изкупуване един вид ценни книжа. Но това не бива да сравняваме с програма за количествени облекчения, а по-скоро бихме определили като техническа корекция. Самите компании в САЩ се подготвят за края на годината и преначартаха своите планове за експортния си бизнес спрямо китайската политика. Все още щатските пазари държат връх, като това може би ще се запази до средата на следващата година", смята Райков.

Злато

Според Преслав Райков има логика златото да продължи да поскъпва предвид несигурността в политиките на централните банки, които вече дълго време вкарват ликвидност в икономиката, а ефективността на това вече се подлага под съмнение.

Последни новини
Още от Клуб Investor