Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Има оптимизъм за Италия след оставката на Конте

Христо Анастасов, политолог, „Клуб Investor“, 21.08.2019 г.

Политическата криза в Италия не изглежда чак толкова катастрофална към днешна дата, след като Демократичната партия и „Петте звезди“ се готвят да сформират правителство, което да довърши настоящия мандат. Това сподели политологът Христо Анастасов за Ивайло Лаков в предаването „Клуб Investor“.

„До вчера смятах, че трябва да се притесняваме от оставката на италианския премиер, но днес съм повече оптимист. Би било катастрофа и за европейския бюджет и за самата Италия, ако има избори октомври. Това означава Салвини да ги спечели и би било опасно. До вчера смятах, че вървим натам. След изказванията на Матарела и Конте изглежда, че е много възможно да се разминат изборите и да има едно правителство на Демократичната партия с „Петте звезди“ и би могло да отложи изборите до завършване на мандата“.

Франция от друга страна се опитва да се превърне в двигателя на Европейския съюз, който да предизвика промяната, но в опита си да намери съюзник в тази насока в лицето на Германия удря на камък, коментира Анастасов.

Още по темата

„Берлин и Париж няма никакво разминаване по отношение на политиката за сигурност на ЕС. Общата външна политика също не подлежи на оспорване. Просто Париж и Берлин са в един блокаж заради отслабналата сила на Меркел, поради давността на правителството и поради това, че Германия влиза в криза. Франция се чувства като мотора, който трябва да инициира промени в ЕС. Тя очакваше да види другия мотор в Германия, а се оказа спирачка. Това създава едни недоразумения, които вероятно ще бъдат разрешени“.

Емануел Макрон провежда редица срещи напоследък с Владимир Путин, външния министър на Иран и представители на Индия и Пакистан, опитвайки се да въдвори ред в деликатните зони от света, отбелязва още политологът. Философията на френския президент е да послужи за пример на агресорите, за да се намери мирно решение на всеки един назряващ конфликт.

Повече за политиката на Франция, САЩ и Китай може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor