Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

„Газпром“ е против доставката на туркменски газ в България

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, Клуб Investor, 17.08.2019

Идеята за доставка на туркменски газ в Европа съществува от дълго време, но това не се случва, защото „Газпром“ не дава достъп до тръбите си. Когато някой поиска да купи туркменски газ, „Газпром“ отказва и настоява да се купи техния газ. Това каза Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Руската компания не дава достъп до трета страна, което е изискване на енергийната харта, а Русия не я е подписала. Въпреки това Москва се позовава на енергийната харта, за да предявява правни претенции по отношение на „Северен поток 2“.

Възможно е да се достави газ в България и през Иран и Турция, но Техеран има сходно поведение по отношение на туркменския газ. Няма транзитни споразумения туркменски газ да минава през Иран и Турция към България, коментира Кънев. 

"България има връзки със Северна Македония, Гърция, Турция и Румъния. Проблемът е, че тези връзки се използват за пренос на газ от един източник".

Важно е да се доставя газ от различни места и да се търгува, което е част от идеята за газовия хъб, заяви той.

"В края на тази година изтича договорът за транзит на руски газ през Украйна. Договаря се удължаване с 1 година, но ЕС и Киев искат то да е с 10 години. Има риск за газова криза, ако не се договорят за удължаването".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor