Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Сделката за F-16 отваря пътя за модернизиране на българската армия

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Клуб Investor, 03.07.2019

Договорът за F-16 включва придобиване на самолети, въоръжение, подготовка на летци и технически състав. Също така е договорено да се изгради център в Долна Митрополия, който ще позволи обучаване на български пилоти, като е възможно да се извършват обучения и за нуждите на други държави. Това каза Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

Закупуването на последния модел от серията F-16 е най-доброто решение за България, категоричен е той.

“Купувайки средство за отбрана, трябва да отчитаме пълния спектър от въпроси – възможностите, които ни предоставя партньорството със страната производител, възможностите за участие в съвместни операции на НАТО, възможности за бъдещо развитие на системата. Самолетът е средство, което ще бъде надграждано във времето“.

Важно е да има възможности за надграждане. От тази гледна точка самолетите F-16 превъзхождат другите аналози, коментира Божилов.

Цената е поносима, заяви гостът.

"България вече не е в рамките на Варшавския договор, когато Министерството на отбраната или военните решаваха какво военно средство им трябва и държавата работеше, за да го произведе".

В момента имаме няколко кораба, които могат да изпълняват широк комплекс от мисии. На нас ни трябва ново технологично състояние – кораби, които да приемат вeртолети, да имат средства за защита и да изпълняват широк спектър от задачи, обясни Божилов. 

Последни новини
Още от Клуб Investor