Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Реверсивният лихвен процент - нож с две остриета за икономиката

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 27.07.2019

Все повече се коментира, че в световната икономика има реверсивен лихвен процент, който стига момент, при който бъдещи намалявания или стимули вече действат негативно върху нея. Този феномен все още не е изследван в Европа. Това основно се предава чрез банковата система, коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Банковият сектор

"Акциите на Deutsche Bank се сринаха с 3,6 млрд. за тримесечието, което основно се дължи на плана за преструктурирането на банката и разходите за персонал, премахването на цели отдели. Ако извадим разходите по това преструктуриране, което спрямо новото ръководство на банката са огромни, дори така тя регистрира по-лош резултат спрямо тримесечието от години по-рано. Печалбите и при други банки намаляват".

Автомобилният сектор

"Автомобилният сектор в Германия е под риск. Всъщност този сектор е подложен глобално на промяна на парадигмата в модела използване на автомобили. От друга страна, е технологическия натиск предвид електрическите превозни средства. Третият натиск е социалният - от споделените услуги. Въобще продажбите на автомобили намаляват драстично, в САЩ също. Разходът по автомобила все повече тежи на потребителите. Лоша идея е да се влезе на позиция в автомобилни акции в момента".

 

Последни новини
Още от Клуб Investor