Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Пред Фон дер Лайен тепърва ще има препъникамъни за преодоляване

Христо Анастасов, политолог, „Клуб Investor“, 20.07.2019 г.

Христо Анастасов, политолог, „Клуб Investor“, 20.07.2019 г. Христо Анастасов, политолог, „Клуб Investor“, 20.07.2019 г.

Новият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен едва сега ще започне да се сблъсква с наистина сериозните проблеми пред Европейския съюз (ЕС), според политолога Христо Анастасов в „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Независимостта ѝ като политически лидер трябва да е началото на пречките, които председателката ще трябва да преодолее още в първите месеци на своя мандат.

„Подозрението, че тя е проводник и послушен инструмент на Меркел ще остане така, докато не докаже обратното. Скъсването с модела „Юнкер“ ще бъде ключово. Трябва да видим подбора ѝ, изслушването и одобрението на отделните комисари, изпратени от страните и пакетното одобрение на комисията. Всяка от тези стъпки, ако и да не зависят изцяло от нея, ще са препъникамък за Урсула фон дер Лайен“.

Още по темата

Голяма грешка би било, ако Фон дер Лайен се опита да продължи вече изработените навици от предходното управление на ЕК, смята Анастасов. Той е на мнение, че това би я превърнало в „много слаб председател“ на комисията.

„Ние сме във време, в което ЕС ще оцелее или не. Да оцелее означава да се засили. ЕС няма как да остане това, което е в момента. ЕС трябва да мине успешно през всички тези предизвикателства, за които говорим. Той е успешен пазар и по това не можем да спорим. Изграждането на европейска отбрана в рамките на НАТО също е ключово. Съюзът е поставен пред въпрос на живот и смърт със задачата да се превърне в геополитически играч“.

Последни новини
Още от Клуб Investor