Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Блокчейн и виртуалните пари ще променят финансовия свят

Петко Карамочев, основател и директор на Индустрия Технолоджи, Клуб Investor, 20.07.2019

Хакерската атака срещу Националната агенция по приходите беше много опасна и показа колко сме уязвими на ниво национална сигурност. Това каза Петко Карамочев, основател и директор на Индустрия Технолоджи, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Държавата и бизнесът трябва да си сътрудничат по отношение на киберсигурността, отбеляза Карамочев. В случай, че у нас бъде създаден Център за кибербезопасност, то той трябва постоянно да обменя данни и на национално, и на международно ниво, допълни гостът.

Карамочев коментира и създаването на нова дигитална валута, наричана Libra, от технологичния гигант Facebook.

„Системата е много добре помислена, има много елементи от начина, по който Международният валутен фонд е работил преди и работи и до момента“.

Libra не е корпоративен актив, съвсем друг инструмент е, по-скоро разменна единица, коментира той.

„Реално основните играчи са и PayPal, Visa, както и много технологични гиганти. Не става въпрос за инструмент, който ще се използва само на платформата на Facebook, компанията е само един от участниците“.

Според него ще има много сериозен конфликт между регулаторите, тъй като една от големите власти на държавите, която те искат да остане при тях, е възможността да печатат пари.

Карамочев се спря и на някои от основните приложения на блокчейн технологията. Токенизирането на активи е част от тях, посочи той.

„Идеята е да бъде набран бързо първоначален капитал и в последствие бързо да се развие вторичен пазар“.

Банките и застрахователите използват технологията по малко по-различен начин, добави експертът.

„Цялата информация се дигитализира и остава само цифровата истина като единствена, без наличието на какъвто и да е документ. Това е много сериозно предизвикателство пред регулациите“.

Ако има една технология, която е финалният израз на глобализацията, блокчен го показва, каза още Карамочев.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Клуб Investor