Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Какви ще са най-големите предизвикателства в новите мандати на ЕК и ЕП?

Христо Панчугов, политолог, Клуб Investor, 06.07.2019

Най-голямото предизвикателство пред новите мандати на Европейската комисия и Европейския парламент ще бъде да се намерят отговори на въпросите, по които няма единомислие сред страните членки на Европейския съюз, но са в основата на договорите на блока. Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Като пример за подобен конфликт Панчугов даде предложението на френския президент Еманюел Макрон за реформи на еврозоната и банковия съюз, както и прилагането на диференцирана интеграция между страните.

„Диференцираната интеграция е неприложима, защото касае фундаментални текстове от договорите на ЕС, а промяната им не е нито лесна, нито съвсем безпроблемна задача“.

Подобна е ситуацията и с миграцията и разпределянето на тежестта от нея между отделните членки на блока, допълни политологът, като отбеляза, че темите за Brexit и разширяването на ЕС към Западните Балкани също остават на дневен ред. 

Според него за момента големият въпрос в рамките на Общността остава как ще премине гласуването в ЕП и дали компромисът, на който станахме свидетели на ниво европейски лидери, ще бъде потвърден.

„До голяма степен дотук се стигна поради заемането на категорични позиции от страна на различните европейски политически семейства. Зелените например се противопоставяха на всеки компромис заради невъзможността да заемат който и да е от ръководните постове“.

Разделението Изток-Запад също остава валидно, отбеляза гостът. Всички основни позиции отново се заемат от западноевропейци, добави той.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor