Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Интересът към златото и платината нараства на фона на други пазарни слабости

Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, Клуб Investor, 20.06.2019

Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При суровините златото и батериите представляват най-голям интерес в момента. Платината от началото на годината направи голяма корекция - този положителен тренд продължава и сега, а това е повлияно от търсенето на новите технологиите, особено батериите. Това заяви Кристиян Фезелов, Капман Асет Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Паричната политика

Паричната политика и на Европейската централна банка (ЕЦБ), и на Федералния резерв (Фед) е насочена в това да поддържат конкурентоспособност на собствените си валути на международните пазари, уточни Кристиян Фезелов. По-евтино евро или долар = по-добър износ за съответната държави, допълни той.

"Това, което стана на срещата на ЕЦБ и Драги заговори за намаление на отрицателните лихви по депозитите и кредитирането, е показателно като инструмент, че се цели да се поддържат такива нива, за да се достигне целта от около 2% на инфлацията в еврозоната".

Другият инструмент, който засегна Драги, е връщането на количественото облекчение, т.е. изкупуване на лоши дългове и на вливане на пари и ликвидност на пазара, посочи гостът.

"Фед даде знак за застой. Няма да се учудя през юли корекция от 25 базисни пункта на лихвените проценти надолу. Безработицата стигна рекордно ниски нива. Последните данни от заетостта по ведомостите показаха намаление на нови работни места. Ако това се запази като тенденция, тогава Фед ще действа драстично - ще коригира лихвения процент така, че да поддържа медианата надолу и таргета на инфлацията".

В момента борбата е между долара и еврото. Паундът се обезцени, Фезелов.

Петролът

Има един таван на сорта Брент от около 70-72 долара за барел, и съответно 60-62 долара за лекия суров петрол, съобщи Кристиян Фезелов.

Акциите

"Бих отличил част от френските акции. 30% eвропейски акции, около 40% американски акции (дивидентни компании в Nasdaq и Dow Jones), 15% злато. Остатъкът е в ETF за обиране и балансиране на негативите при акциите".

Последни новини
Още от Клуб Investor