Промените при ДДС няма да решат проблемите

Георги Ганев, Център за либерални стратегии, „Клуб Investor“, 15.06.2019 г.

Предлаганите промени на данъчната ставка върху хляба, лекарствата и книгите не решават проблемите на българското общество. Това смята Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, коментирайки нашумялата тема с ДДС от изминалите седмици за „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Предлаганите промени за новите ставки на ДДС върху лекарствата идват, без да се правят никакви сметки. Намаляването на данъка няма да се отрази особено на цените. Проблемът не е в облагането, а в деформираността на цялата българска държава. Защо да не свалим всички ставки по ДДС до 15%? Около 10 млрд. лв. пристигат в държавната хазна в момента. Намаляването цялостно на ДДС ще повиши потреблението и тази сума може да се окаже и по-голяма в крайна сметка, въпреки пониженото облагане“.

Намаляването на данъчната ставка върху определен краен продукт повдига въпроса за ставката върху неговите съставки части, коментира още Ганев. Една книга има нужда от хартия, мастило, лепило и други части от производството, но ключовото е, че те се използват и в други сфери.

 

Последни новини
Още от Предавания