Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Войните в света вече губят традиционния си смисъл

Проф. д-р Масимо де Леонардис, президент на Световната комисия по военна история към Юнеско, „Клуб Investor“, 25.05.2019 г.

Проф. д-р Масимо де Леонардис, президент на Световната комисия по военна история към Юнеско, „Клуб Investor“, 25.05.2019 г. Проф. д-р Масимо де Леонардис, президент на Световната комисия по военна история към Юнеско, „Клуб Investor“, 25.05.2019 г.

Войните по света вече губят традиционния си смисъл и се водят повече с алтернативни методи, смята президентът на Световната комисия по военна история към Юнеско проф. д-р Масимо де Леонардис, коментирайки геополитическата трансформация по света за „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Предполагам, че няма да има война в Европа в традиционния смисъл, но в употребата на друг тип военни действия ситуацията е различна“.

Икономическите интереси вече се решават с икономически похвати, като кибервойни, търговски санкции и други инструменти на международните дипломатически отношения, коментира професорът.

„След края на студената война имаше голяма геополитическа трансформация. Имаше различни фази и полярни моменти – терористи, икономическа криза, а сега сме в нов период, в който се създават нови сили“.

Европейският съюз (ЕС) има за цел да е основен играч на световните пазари, но с оглед сложните отношения вътре в съюза останалите силни икономики лесно заемат водещите позиции на световната сцена, казва Масимо де Леонардис.

„В Европа нещата са много сложни, защото няма една силна личност, която да стои на висшестоящ пост, която да взема крайните решения. Ако се създадат Обединени европейски щати, този проблем ще бъде решен, но за мен това не е възможно. Силата на Европа все пак е в разнообразието, както смяташе Маргарет Тачър“.

Страните от ЕС имат сложната задача да намерят начин, с който да гледат по-целенасочено в една посока, защото САЩ, Китай и Русия все по-сигурно ще поемат основна роля в глобалните търговски отношения, казва още президентът на Световната комисия по военна история.

Видео от целия разговор може да видите по-горе.

Последни новини
Още от Клуб Investor