Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Иран - ощетената, Европа - предпазливата страна в конфликта с ядреното споразумение

Мартин Табаков, политолог, Клуб Investor,18.05.2019

Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато САЩ обявиха през изминалата година, че смятат да напуснат ядреното споразумение с Иран, тогава ЕС (според мен резонно) се ангажира да остане политически в рамките на това споразумение. На ниво бизнес на практика всички големи и разпознаваеми европейски компании вече се изтеглиха от Иран. Няма голяма европейска компания, която би рискувала своите позиции на американския пазар, за да удържи този в Иран. Самата икономическа ситуация в Иран продължава да компроментира и обема на иранската икономика и нейната покупателна способност. Виждаме колко беззащитно се държи ЕС. Това становище зае политологът Мартин Табаков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Когато ЕС каза, че ще остане в рамките на това споразумение, той се ангажира да изработи механизъм, който да гарантира избягване налагането на санкции на европейските компании на иранския пазар. Този механизъм обаче не действа. ЕС няма реалните инструменти, с които да материализира това свое оставане. Съюзът взе правилното решение, защото Иран продължава да бъде една от опциите на енергийната диверсификация на континента. Но заради напрежението от САЩ тази перспектива се спъва, когато говорим за ЕС".

Иран се чувстват ощетени от това, че спазват ядреното споразумение и в същото време върху тях САЩ налагат тежки санкции в банковия и петролния сектор, подчерта Мартин Табаков. "За април месец тази година бе регистрирана най-висока инфлация в страната от 1995 г. насам, достигайки 51%. Като добавим високата безработица, липсата на твърда валута и прочее, си даваме сметка колко е усложнена ситуацията в страната. Надявам се да не се стига до военно развитие. Но има информация, че Иран струпват сили по цялото свое крайбрежие на Персийския залив, включително и за пренасяне на бойци от Хизбула. На крайбрежието те разполагат и ракети с малък и среден обсег на действие. От друга страна, САЩ насочват стрелкова бойна група към Персийския залив от самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“", изтъкна той.

Още по темата

"Русия оказва своята недвусмислена подкрепа спрямо Иран. А Майк Помпейо бе в Багдад, за да подскаже на Иран, че САЩ ще отвърнат на удара. По отношение на Сирия вече бяха направени постъпки от страна на американската администрация да се изтеглят част от 2000 военнослужещи. По-важното е да проследим дали ще се постигне консенсус по отношение на кюрдите в Северна Сирия и ролята им в бъдещата държава Сирия, тъй като кюрдите искат да се върви към нейната федерализация. Турция пък е един от най-големите потребители на енергийни ресурси от Иран и оказва своята подкрепа".

Последни новини
Още от Клуб Investor