Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Очакванията за 3,3% ръст на БВП у нас са прекалено смели, смята финансит

Юлиан Войнов, финансист, Клуб Investor, 11.05.2019 г.

Европейската комисия наскоро намали прогнозата си за ръста на БВП в България до 3,3%, но, въпреки по-реалистичната оценка, това си остава смело предположение, смята финансистът Юлиан Войнов. Той коментира темата за Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

„Годишната прогноза за 10% капиталови разходи е прекалено висока. Очакванията ми за ръст на БВП на България са между 2,5% и 3%, защото не може да се разчита само на вътрешното потребление“.

Страната ни неминуемо ще бъде повлияна и от решенията на Великобритания за Брекзит, и от развоя на търговската война между САЩ и Китай, тъй като в икономически план „всички плуваме в едно море“, както допълни Ивайло Лаков в изказването на Юлиан Войнов.

„На глобално ниво песимизма за нова световна финансова криза започна да намалява. Но при всички случаи ще има забавяне и някои държави ще го усетят силно“.

На „Острова“ се проведоха частични местни избори, които по категоричен начин подчертаха настроенията в обществото за проевропейски нагласи.

„Консервативната партия загуби 1330 места в общинските съвети на местните частични избори във Великобритания. Либералдемократите са големите печеливши с над 700 места. Проевропейските партии отчитат най-сериозен успех“.

Последни новини
Още от Клуб Investor