Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Цената на тока у нас няма да скочи драматично

Васко Начев, енергиен експерт, „Клуб Investor“, 27.04.2019 г.

Традиционно цената на електроенергия в България поскъпва в началото на летния сезон, но, според енергийния експерт Васко Начев, скокът няма да е толкова драматичен, колкото се говори в момента. Тази и още енергийни теми той коментира за „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Спекулациите с цената на тока се правят, за да може българинът да приеме по-примирено реалното увеличение, когато то се случи“.

Правителството на САЩ прие закон за енергийна диверсификация, чиято цел е американските компании да не участват в изграждането на „Северен поток 2“, смята експерта.

„Единствено американски компании произвеждат длета и оборудването за морско сондиране. Това практически предотвратява подобни мащабни енергийни проекти без участието на САЩ“.

Амбициите на България за „Турски поток“ също ще бъдат афектирани от решението в Щатите, но той не е от същите мащаби и по тази причина не се изтъква често за пример, коментира още Начев.

„Втечненият газ е с 30% по-евтин от тръбния газ, който идва от Русия“.

А по темата, която вълнува целия световен бизнес в момента, а именно цената на суровия петрол, Васко Начев казва, че в момента е достигната крайната цел, а именно цена между 70-75 долара за барел. Разлики в това отношение се очакват само от специфичните нужди на отделните пазари.

Последни новини
Още от Клуб Investor