Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Пренастройката на централните банки откъсна капиталовите пазари от реалността

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 27.04.2019

Покрай Великден наблюдаваме малко по-занижена ликвидност всяка година, която води до някои сериозни движения на пазарите понякога. Тази седмица не бе пълно изключение. Това коментира финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Във вторник пазарите се завърнаха, особено при двойката евро-долар, където видяхме поевтиняване на еврото, дължащо се на по-сивите перспективи в Европа. В Германия основните мениджъри са по-черногледи за бъдещето, а това тежи на еврото". 

В САЩ настъпи поредна позитивна икономическа изненада, посочи Ваньов. "Виждаме сериозни ръстове при отчетите, но въпросът е какъв е основният двигател на ръста. Пренастройката на централните банки даде отражение в пълното откъсването на капиталовите пазари от реалността. Финансовият сектор най-накрая се стабилизира. Ситуацията в IT сегмента също се свързва с известна стабилизация", допълни той.

"В момента с отказа на американския президент Доналд Тръмп срещу иранския петрол пътят на цените е нагоре. Дори да се повиши сериозно предлагането от членовете на ОПЕК, няма как да се замести един играч като Иран".

В Европа има двустранно изливане на капитали към капиталовите и дълговите пазари, изтъкна гостът. "Пазарите на акции намират подкрепа. Испанските акции показват добри резултати и фундамент след успешни дълбоки реформи, отбеляза още финансовият анализатор.

"При валутите интересно бе движението на швейцарския франк, който влезе в спирала на поевтиняване, задействана от прессъобщение на Швейцарска централна банка за понижаване на лихвите при нужда. Ръстовете на БВП там са много анемични, инфлацията е замряла".

Вижте и видео с целия разговор.

Последни новини
Още от Клуб Investor