Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Пазарите са хаотични и в състояние на пренастройка

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 29.03.2019

Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Движенията на пазарите от последните дни са абсолютно хаотични след поредицата от действията на централните банки, за които анализаторите се оказаха неподготвени. Наблюдаваме обща пренастройка. Очакваше се Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне лихвите, но този тип изненада не бе с магнитута на тази на Фед от миналата седмица, когато те заявиха, че няма да има повишение на лихвите тази година при очаквани две. Това коментира финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Това се отразява и на дълговите пазари. Донякъде виждаме и сантимент срещу риска. Може би пак ще станем свидетели на период, в който всички некешови активи ще растат, но в една кратка и ограничена времева сфера".

Валутите на развиващите се пазари са стабилни, но там наблюдаваме чисто политически процеси, които могат да навредят на съответните икономики, посочи анализаторът. "Например – случващото се с Турция и със срива на лирата", допълни той.

Вероятно е да видим период на силна волатилност и търсене на нова основа, подчерта Ваньов.

"Историята между Deutsche Bank и Commerzbank е изключително дълга и с много стейкхолдъри по веригата. От една страна, на германското правителството му се иска това сливане на двете най-големи кредитни институции в страната. От друга страна, пазарът, разбира се, ще страда от това. Това може да бъде много ясен сигнал за бъдещия пазар на сливания в банковия сектор".

Като цяло пазарите на акции са на зелено, спомена гостът и добави, че наблюдаваме една бегла радост предвид по-добрата монетарна политика, която се очаква.

"Петролът определено има още накъде да поскъпва, още повече, че корелацията е такава, че когато в САЩ основните лихви вървят надолу, цената на петрола се повишава. Петролът би станал заложник на евентуална рецесия. Но ЕЦБ вече няма инструменти за регулация".

Вижте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Клуб Investor