Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Геополитически пъзели под сянката на конференциите в Мюнхен и Варшава

Стоян Сталев в Клуб Инвестор, 23.02.2019

Мюнхенската конференция от години е много интересна и привлича най-различни спорещи страни. Събира ги. И това е хубавото. Но тази година имаше много събития около нея. Това каза дипломатът Стоян Сталев в студиото на предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Сталев коментира динамиката на международните отношения в контекста на двете конференции по сигурността - в Мюнхен и във Варшава.

"Посещението на Помпео в Европа беше интересно с това, че той посети главно източноевропейските страни. Не отиде в Мюнхен, но все пак направи сериозно посещение в Европа и акцентира на Източна Европа. Това е трайна политика на САЩ - да подкрепя сигурността на източноевропейските страни, като граничещи на външната граница на ЕС". 

Интересно бе и посланието от Варшава, подчерта дипломатът. "Стремежът, и на САЩ, и на Израел, е да търсят по-широк консенсус и подкрепа в страните от Близкия Изток или по-широкия Близък Изток. Известно е, че Белият дом подготвя стратегия за мирни преговори между Израел и Палестина и че акценти от тази програма са били оповестени и обсъждани на тази среща".

"Смятам, че не е хубав знак от страна на  Европейския съюз, че големи държави от ЕС не участваха в срещата във Варшава. Като цяло смятам, че разнобоят във връзка с излизането от споразумението с Иран не е в полза на ЕС". 

"Прави ли са САЩ в този спор?", попита Лаков.  

 "Мисля, че има трайна тенденция ЕС да омаловажава интересите за сигурност на Израел, заплахата от тероризъм срещу тази държава. Смятам, че това не е правилно. В случая, колкото и да се говори, че Тръмп е ръбат и директен, това решение не е лишено от съдържание и смисъл, защото намеса през Сирия върху Израел не трябва да се допуска от други държави", отговори гостът. "Проблемът е, че Европа носи само последиците от конфликта в Близкия Изток, а не участва в решаването на проблемите".

"Не мога да дам рецепта, но е ясно, че по всички проблеми на Близкия Изток и Северна Африка Европа е само потърпевш, а не участва активно в решаването и предотвратяването на конфликтите". 

Защо Помпео акцентира върху това, че ще трябва да се изгради Северен поток 2? Защо Германците толкова държат на Северен поток 2? Готова ли е Европа истински да защити Украйна? Защо Германия допуска да се влошат отношенията със САЩ до такава степен? Какво се случва с вятъра на глобализма? Какво е неговото бъдеще? Може ли демокрацията да съществува отвъд националните рамки? Задълбочаване на интеграцията на европейските държави - какви са плюсовете и минусите? Германо-френският мотор на Европа - доколко е добър за ЕС?

Отговорите вижте във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor