Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Газовите доставки, евроизбори и евродипломация

Луиза Славкова, международен анализатор, Клуб Investor, 16.02.2019

Луиза Славкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Луиза Славкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ  да блокира строителството на "Северен поток - 2", е малко трудно по различни причини. Строежът на такъв тип газопроводи е европейска работа. Според една директива от 2017 г. за да диверсифицираме газовите доставки, трябва да внимаваме как изглежда монополът от страна на ЕС, особено когато купуваме газ от трета страна, извън ЕС. Затова гледаме тръбите и доставките да са на различни субекти. Проблемът при "Северен поток - 2" е, че "Газпром" държи и двата компонента. Такова мнение изрази Луиза Славкова, международен анализатор, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков

"Това положение около газопровода е проблем за американците, геополитически, защото по него тече руски газ директно в Германия и той заобикаля Украйна, но е проблем и за партньори като Франция, защото не искат да видят Украйна изолирана", посочи Славкова.

Анализаторът посочи натиска, който има Германия да диверсифицира  доставчиците в енергийния сектор, защото иска да прекрати използването на въглища до 2038 г. изцяло и поради това, че един от големите им доставчици, Холандия, спира да добива газ. В един момента страната има двойния проблем до 15 години да намери алтернативни източници, каза още Славкова. 

Как стои въпросът за другите страни - участници и зависими от газовите доставки, както и другите теми на коментара, гледайте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor