Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Американският бизнес среща руска и китайска конкуренция в Европа

Д-р Асен Асенов, преподавател по икономика в Американски университет, Вашингтон, Клуб Investor, 16.02.2019

Обикновено американците не следят много своята външна политика, но американският бизнес определено иска да разширява своята дейност в Европа - енергийните проекти, продажбата на оръжия, на американски технологични продукти, всички тези неща са в дневния ред на американския бизнес,  но при изпълнението им САЩ срещат конкуренцията на Русия, на Китай и това не се харесва на американския бизнес. В този смисъл, изглежда провокирана от интересите на бизнеса обиколката на Помпео в страни от Централна Европа. Такова мнение застъпи  д-р Асен Асенов, преподавател по икономика в Американски университет, Вашингтон, в специално интервю за предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков

Конференция в Полша, посветена на Иран, която посети Помпео, изразява важността на темата Иран за позицията на САЩ по 2 линии: първата е сигурността на Израел и Иран.

"Да не се даде на Иран възможност да развие оръжия, които ще бъдат директна заплаха за Израел. Втората линия е цялото икономическо чудо, което се случва в Азия и потенциалната роля на Иран там. Това са двете линии - икономическа и военна и е очевидно, че предприетите санкции дават резултати - инфлацията в Иран, икономическите трудности, които среща държавата. От гледна точка на САЩ, нейната позиция работи, дали и доколко Америка ще спре Европа да прави бизнес в Иран, е големият проблем. Също дали и доколко китайските фирми ще спрат да внасят петрол от Иран", каза д-р Асенов.

Коментар по другите теми с отправна точка Америка, гледайте във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor