Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Геополотическите турбуленции във Венецуела - ключов действащ фактор на пазарите в средносрочен план

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 02.02.2019

Преслав Райков, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Преслав Райков, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитическите турбуленции във Венецуела бяха основният двигател на пазарите в по-средносрочен и дългосрочен мащаб. Там се сблъскват интересите на САЩ и Русия. САЩ прилагат политическите и финансови рестрикции на по-висше ниво. Положението там ескалира от управлението на петролния сектор. От друга страна, Китай е огромен кредитор на Венецуела. Русия е по-идеологически инвеститор обаче. Надявам се конфликтът да се разреши по политико-дипломатически канали, а не чрез агресивни средства. Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Петролът не достига навреме. По залежи на петрола с по 300 млн. барела Венецуела е първа".

Петролната индустрия бе ренационализирана, констатира финансовият анализатор. "Много работници напуснаха страната. Активите се реционализираха. Чавес

 и Мадуро искаха да вземат тази печалба само за себе си с идеята, че държавата ще управлява най-добре. Това доведе до тази хуманитарна криза. Намаляването на производство е огромно и е на най-малкото ниво от 50 години насам, очаква се да падне под милион. Следва чрез санкции да се смени режимът, за да се оздрави секторът. Търсенето на канадските котировки се засили", уточни още той по темата.

Тереза Мей претърпя с пореден погром - така стартира изказването си Преслав Райков за развитието по Брекзит. "Паундът може да отрази само положителни новини на Брекзит. Той реагира на чистите икономически данни. Икономиката на Великобритания се представя много добре. Инфлацията се връща на нивата от 2%. Безработицата е 4%. Очаква се да спадне още", отбеляза добрите данни за Великобритания  към момента той.

Последни новини
Още от Клуб Investor