Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Членството на Македония в НАТО ще укрепи националната ѝ сигурност

Проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната комисията по образователните и исторически въпроси по Договора за добросъседство, Клуб Investor, 02.02.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва политическо време, за да се стигне до крайни заключения по отношение на Македонския въпрос. Не споделям тезата, че може да се говори за Преспански процес, а за двустранни отношения, които са толкова трайни, че надхвърлят съвременното измерение на решаването на един проблем. Членството в НАТО е голяма стъпка напред и може да приближи Македония до повече сигурност за нея самата като държава. Това твърди професор Ангел Димитров, съпредседател на съвместната комисията по образователните и исторически въпроси по Договора за добросъседство, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Икономиката обвързва, а културата сближава – в тази посока ще се работи за подобряване отношенията между Македония и България".

Проблемът между Гърция и Македония не датира от създаването на Македония, уточни професор Димитров. "Българското национално Възраждане се проявява и в Македония, включително и в райони в Гърция. Отделно е и Илинденското въстание, Гражданската война в Гърция. Районите на Македонска и Егейска Македония бяха въвлечени в тази Гражданска война, което доведе до прогонването на това население, което беше разпръснато в Македония и други страни", допълни той във връзка с хронология по темата.

"Голяма част от гръцкото население в северна Гърция са бежанци от Мала Азия. Това също е прогонено население от своите родни места след поражение на Гърция в Мала Азия след Първата световна война. Това знание може да обясни фрустрираността в Гърция и Македония".

Инвазията в този аспект е тиха, скрита и има други измерения – може би демографски, исторически, счита гостът. Политиците, подписвайки Преспанския договор, направиха крачка далеч по-напред, отколкото е готова историческата наука в Македония, обясни той.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor