Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Русия ще оказва натиск срещу закупуването на самолетите F-16

Стойчо Стойчев, политолог, Клуб Investor, 12.01.2019

Русия ще оказва натиск върху България срещу закупуването на самолетите F-16, коментира политологът Стойчо Стойчев в предаването "Клуб Investror" с водещ Ивайло Лаков.

Решението на Министерски съвет за започване на преговори с правителството на САЩ за закупуване на самолетите F-16 за целите на българската армия трябва да го разглеждаме през призмата на общата конфронтация между Русия и Запада, счита Стойчо Стойчев. "В нея администрацията на Тръмп отстъпва назад от ключови зони – изтеглянето от Сирия е една такава ключова стъпка. Което означава, че в България ще се оказва руски натиск срещу купуването на F-16", анализира той.

"Тъй като за Руската федерация е от важно значение да се намали нападателната способност на натовските армии, които са близки до нейната територия. Затова очаквам доста сътресения във вътрешнополитически план в България, инициирани от руска страна с цел да се предотврати тази сделка на всяка цена".

Аз съм песимистично настроен за успешния финал на тези преговори със САЩ, но от стратегическата гледна точка това е най-правилният избор за България, убеден е политологът.

В геостратегически план закупуването на самолети е изключително важен избор, тъй като това ни обвързва със САЩ и НАТО по отношение на отбраната и на участието в задграничните операции и мисии на алианса, посочи гостът.

"Изтеглянето на американски войски от Сирия изключително много засилва позициите на Русия там.  За Русия пък Керченският въпрос е доста значим, защото мостът между Крим и основната руска територия е скъпо съоръжение. То се разглежда като част от националната сигурност на Русия и тя ще се стреми да го обезпечи. Това означава, че ще има напрежение срещу Украйна".

Проблемът на западната дипломация е, че когато преговарят или използват определени инструменти спрямо православния свят, си мислят, че имат работа със сходна цивилизация, обобщи Стойчо Стойчев.

Последни новини
Още от Клуб Investor