Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Основният проблем в Европа в момента е Deutsche Bank

Преслав Райков, финансов анализатор, Клуб Investor, 12.01.2019

Основният проблем в Европа в момента е Deutsche Bank. Това мнение изказа финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Въпреки че новата година започна с фокуса на срещата на Доналд Тръмп и Си Дзинпин, от която има  положителен отзвук основният проблем в Европа за него остава Deutsche Bank. 

"Акциите на банката са на рекордно ниски нива. Това е банка с толкова огромни деривативни и кредиращи операции, че тя вече е системно важна за Европа. Но тя не може да генерира печалба. В идеята си да разширява влиянието си тя се впусна в проекти в един момента на ниски лихви  и така не се образува достатъчната печалба. Ако тя се провали, следващата криза ще тръгне именно оттам", счита той.

"Петролът възстанови позиции от спада през миналата година и направи изключително голямо движение нагоре през тази седмица. Тръмп в момента според мен си подготвя преизбирането. Може би ще има сключване на сделка, разрешаване на търговските войни. САЩ и Китай имат тясна връзка".

Икономиката в САЩ върви на три нива – макроикономическо, фискално-данъчно ниво на Тръмп и третото е реалната икономика на компаниите, които произвеждат, уточни финансовият анализатор. "Основните технологични гиганти споменаха, че ревизират прогнозите си за растеж, а може би се очаква спад. Петролът компенсира малко с инфлация. Той е суровина, която влияе на инфлацията", спомена той.

"Брекзит е дългосрочна рискова премия, която вече много тежи на европейския пазар. Все още няма сделка. Чисто моя теза е, че европейците няма да променят условията си. Тежестта е в правителството на  Мей. Видяхме, че  Консервативната партия блокира всякакви предложения за твърд Брекзит. Вариантите са два. Или влизане в режим на постоянна политическа борба и удължаване, или твърд Брекзит, но не мисля, че ще е второто. Брекзит вече се отразява и върху паунда, и върху индексите в Европа".

Американският долар бе цар на пазарите през миналата година, припомни финансовият анализатор. "Развиващите се валутни пазари ще бъдат повлияни от долара, който едва ли ще поевтинее много. На валутните пазари имаше срив на цените, основно в йената. Цената на йената срещу няколко основни валути се изстреля нагоре без причина, след това се върна. Това бе характерно и за пазарите на акции. Въобще волатилността на пазарите в текущия момент ще нараства още.  Само при петрола тя е огромна. 2020 мисля, че ще е годината, в която ще имаме ясно оформен тренд", заключи той.

Последни новини
Още от Клуб Investor