Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Политиката на Тръмп и Brexit очертаха най-важните за годината политически процеси

Иво Инджов, политолог, Клуб Investor, 8.12.2018

През изминалата година много бяха процесите, но ако се съсредоточим върху тези, които имаха отношение към Европа, безспорно това е силната заявка приведена в действие на американския президент Тръмп за провеждане на една по-изолационистична и по-протекционистична политика и развитието на Brexit. Това са двата процеса, които имаха най-голямо отношение върху ЕС. Това каза за запомнящите се политически събития Иво Инджов, политолог, преподавател във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Има едно отдръпване на САЩ от идеята за трансатлантизма, но защитено от формулата "Америка - на първо място". Т.е. - американците не се оттеглят само на своя континент, но казват, че те първо ще защитават своите позиции - в промишлеността, в митата, в международната търговия и вече по-назад остава атлантическото им партньорство и ангажиментите им в НАТО, макар, че не е лесно да се ориентира човек понякога в реториката на Тръмп".

За политическите процеси в България експертът по политически комуникации се съгласи, че в последно време у нас комуникацията между политическите партии и суверена страда и в България виждаме в умален мащаб онова, което се случва във Франция, една от водещите страни в ЕС. Той направи коментар на френските бунтове срещу акциза върху горивата.

"Там има бунт на хора, които се чувстват изоставени въобще от държавата, от институциите, от политическите партии, дори от медиите. Те вече не вярват във френските традиции. Хората не чувстват опора във всекидневието си и затова те излизат на улицата. Могат да се търсят много паралели с България, макар че тук бунтовете позатихнаха".

По повод френските бунтове срещу акциза на горивата преподавателят каза, че "във Франция зеленият компонент в горивата удря прекалено много обикновените потребители и щади големите замърсители, протестиращите там са представители на долната средна класа, които все по-трудно могат да си зареждат резервоарите, изпитват икономически и социален дискомфорт, ходят да работят извън населеното място, където живеят. Но те протестират не само срещу акциза върху горивата, а и за по-голяма минимална работна заплата, за връщането на Данък богатство, който е отменен в страната".

Гледайте целия коментар във видео материала.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor