Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Прекратяването на мониторинга е предизборен жест на ЕНП към управляващите

Калоян Методиев, политолог, Клуб Investror, 17.11.2018

Механизмът на мониторинговите доклади съществува от 11 години, този е 12-ти доклад, напредък по отношение на съдебната ни система няма кой знае какъв, прокуратурата се ползва с 8 % рейтинг в обществото. Няма накъде повече да се пада и очевидно и гражданите и инвеститорите не са доволни от това положение. Донякъде мониторинговите доклади имаха дисциплиниращ ефект, който ще загубим при прекратяването на наблюдението и вече го изгубихме, започна да се размахва мантрата, че всичко е наред в България. Това каза в коментара си за изнесените резултати от доклада на ЕК за напредъка на България политологът Калоян Методиев в предаването "Клуб Investror" с водещ Ивайло Лаков

"Какво е обяснението: Идва предизборна ситуация, Европейската народна партия гледа да си уплътнява редиците, битката ще е жестока за тези евроизбори, кой ще вземе повече гласове, за да може да състави следващите еврокомисии и да управлява ЕС. Така че това го разглеждам като компромис от страна на отиващия си Юнкер и на ЕК и на ЕНП към българското управление, а не към българските граждани".

Ситуацията за наследника на Юнкер е непредвидима, смята политологът, след новото италианско правителство и след курса, който пое Австрия след вълната на национализъм и популизъм и сблъсъка между Източна и Западна Европа, срутващия се рейтинг на Макрон и отиващата си Меркел. Това каза Методиев и не се нае да прогнозира кой ще следващият европейски лидер. Но не изключи възможността при различно групиране на силите в новия европарламент Европейският съюз да се разпадне.

Целия коментар гледайте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor