Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Как Меркел повлия на пазарите?

Николай Ялъмов в Клуб Инвестор, 03.11.2018

Тази седмица наблюдаваме най-важното събитие, не само за финансовите пазари, но и за политическите хоризонти, изказването на Ангела Меркел, че се оттегля от политическата сцена. Това каза Николай Ялъмов от Капман Холдинг в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Тъй като Германия е основният фактор, който влияе за взимане на всякакви видове решения в ЕС, те са флагманът на Европейския съюз и пазарите са в очакване на по-нататъшно развитие и в очакване кои ще бъдат кандидатите за позицията на Меркел". 

До някаква степен оттеглянето на Меркел е калкулирано от пазарите, обясни гостът. Той обаче допълни, че тъй като управлението на Меркел е било много балансирано през целия й управленски период, като противовес са се появили множество крайно десни лидери, стремящи се към властта. "От там и страхът на европейските пазари да не дойдат на власт в Германия".

"В сферата на финансите отдавна се усеща напрежение и надценеността на двата основни пазари, по които се равняват всички останали фактори - Европа и САЩ. Особено в САЩ отдавна се говори за балонизиране на пазара. Друг е въпросът, че може би предстои елементарна корекция. Не е задължително да има срив. Още повече, че резките случки като фалити идват неочаквано, а сега ги очакваме и вероятно ще се случи корекция".

Технологичният сектор работи сравнително добре и няма особени изненади, подчерта госът. "Продължава натискът на китайски компании, включително на американския пазар". 

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Клуб Investor