Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

В здравеопазването ни липсва справедлива пазарна цена

Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, Клуб Инвестор, 13.10.2018

В сферата на здравеопазването ни липсва справедлива пазарна цена, коментира д-р Стойчо Кацаров, от Център за защита правата в здравеопазването, в предаването "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков.

Някои хора погрешно смятат, че премахването изцяло на монопола е по-сложно и радикално за прилагане решение, заяви д-р Стойчо Кацаров. Според мен той е по-лесният за прилагане модел. Крие по-малко рискове и по-бързо ще даде добри плодове, отколкото алтернативата с допълнително задължително осигуряване, допълни той.

"Контролът върху дейността на лечебните заведения и лекарите е едно, а механизмът за ефективно изразходване на средствата е съвсем различно нещо. Ако неправилно сте определили цените на медицинските дейности, колкото и да проверявате лечебните заведения, парите ще продължат да се харчат неефективно, защото са неправилно определени. Много колеги експерти бъркат двете понятия. Контролът би бил ефективен, ако в него участва самият потребител. Другата страна на нещата е дали ефективно се харчат разходите. Липсва справедливата пазарна цена в цялата ни сфера на здравеопазване".

Ако се създаде конкурентна среда и на база осигуряване, ще получим справедливата пазарна цена, съобщи Кацаров. "Холандия извърши демонополизация по блестящ начин и сега има най-добрата здравна система в Европа. Ако са откровени хората, които казват, че е важно в здравната система пациентът да е в центъра ѝ, това може да стане само ако нещо зависи от него и му се даде начин. В момента правата са в ръководството на Здравната каса", поясни той.

"Всеки от нас може да избере фонд. Фондовете могат да предлагат не просто 8 % здравна вноска, каквато е минималната. Те могат да предложат разширен пакет, който да включва нови методи на лечение или лечение в чужбина. Фондът, за да ме спечели, би проследил дали лечението е извършено внимателно и дали пациентът е доволен, защото ако не е така, аз ще избера друг фонд".

Правителството спаси болници от фалит, категоричен бе д-р Стойчо Кацаров. "Кому е нужна болница с 25 млн. дългове, 5 млн. капитал и 25 млн. просрочени задължения? Тя е във фактически фалит отдавна", констатира той.

Ако премахнем монопола и поставим нещата а пазарна основа, лошите практики ще бъдат изчистени, съобщи д-р Стойчо Кацаров. Пазарът ще стимулират добрите и ще функционира в услуга на потребителя.Рисковете, ако се премахне изцяло монополът, са по-малко, а ползите за пациентите са най-добри и най-бързо биха се усетили, заключава той.


 

Последни новини
Още от Клуб Investor