Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Енергийният и дефанзивните сектори се представят добре

Георги Георгиев, Карол, финансов анализатор, Клуб Инвестор, 13.10.2018

Енергийният и дефанзивните сектори се представят добре, коментира Георги Георгиев, финансов анализатор, в предаването "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков.

"Има няколко новини, които влияят на движението на пазарите. Първото съществено са новините в Италия и постоянните дебати между премиера и финансовия министър относно бюджетния дефицит . Това доведе до ускоряване в доходностите по италианските 10-годишни облигации, достигнали 3,8%, чиито стойности са изключително високи стойности. След това пазарите се успокоиха. Но това повлия и на всички останали задлъжнели страни в региона. Повлия и на повишаването на доходностите по американските десетгодишни облигации. Имаше корекции в рамките на 7,8% в рамките на технологичните компании".

В момента има настроение, че пазарът е на високи нива, коментира Георги Георгиев. "Много технологични компании разпродадоха акциите си. Технологичният сектор, чиповете пострадаха. По-добре се представят дефанзивните сектори през последните седмици. Добро представяне отбелязва и енергийният сектор", допълни той.

"Много е възможно да видим краткосрочен ръст на цената на петрола до 100 долара за барел. Това ще повлияе негативно и ще повиши инфлацията в САЩ. ФЕД ще продължи да се бори с нея и да вдига лихвите, което може да доведе до сериозни разпродажби на пазарите за акции".

Сантиментът на инвеститорите в момента е на притеснително ниски нива, съобщава Георги Георгиев. "Върховете на пазара се формират при една пълна еуфория. Сега инвеститорите са предпазливи. Позитивното в случая е американската икономика да продължи добрия си тренд, потреблението да се засили. Сега виждаме липсата на реален ръст в работната заплата в САЩ и от там компонентите на икономиката биват повлияни. Ако видим ускорение на ръста на работни заплати в комбинация с увелечине на потреблението и много добри корпоративни резултати, които започват да излизат, можем да сме свидетели на облекчение на напрежението", пояснява гостът.

"Пазарите бързо отразяват негативите и бързо регистрират следващите очаквания за по-нататъшното развитие на икономиката. Златото продължава да бъде в негативен тренд в последната година и половина. Проблемът при него е, че то е зависимо от цената на долара. Драстична е корелацията между двата актива. Към момента не се вижда сериозен интерес към златото, но е логично при подобни сътресения то да стане убежище".

Някои от металите записаха сериозни разпродажби, разкри финансовият анализатор. "Медта бе един от тях, след това последва повишаване на цените, но все още далеч от крайните нива. Медта е добър измерител на световната икономика. Когато цената ѝ се повишава, можем да сме сигурни, че строителството в Китай върви, като оттам целият процес в икономиката се задвижва позитивно. Цената на медта не показва добра тенденция към момента, тя също е свързана с цената на долара", смята той.

Акциите на марихуаната отчетоха изключителен ръст, категоричен бе Георги Георгиев. Медицинската марихуана в Канада ще бъде легализирана и много от компаниите започнаха да произвеждат точно такава, за да я продават и в световен мащаб. Затова и много от инвеститорите фокусираха вниманието си върху тези компании, обобщава гостът.


 

Последни новини
Още от Клуб Investor