Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Два фактора диктуваха настроенията на пазарите

Преслав Райков в Клуб Инвестор, 29.09.2018

Вниманието на анализаторите, които наблюдават пазарните настроения по света, е привлечено "главно върху две неща". Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Това са "ситуацията в Съединените щати, с повишаването на лихвените проценти от страна на централната банка. То ще бъде трето за тази година и първото, в което септември месец повишава лихвите, което не се е случвало от 1994 година насам", обясни гостът. 

Септември месец е месецът, когато пазарите се разбуждат от лятната летаргия. Поемат нови посоки. Идва последното тримесечие на финансовата година. Компаниите се съсредоточават към приключване на годината. За индексите, особено ноември и декември са доста силни за някои индекси, подчерта събеседникът. "Но анализаторите очакваха повишаване на лихвените проценти и се говори за още едно вдигане на лихвите - през декември. Нещо, което в началото на годината смятахме за невъзможно, но в момента около 80% от пазарните проучвания сочат, че ще има такова вдигане".

"Вторият фактор, който движи пазара е петрола. Доналд Тръмп разкритикува силно ОПЕК в речта си пред ООН по отношение на цените на петрола. Похвали се, че администрацията и политиките му са доста успешни, с което си заслужи нескрит присмех в залата". 

Как реагират пазарите в самия ден на покачването на лихвите? Какво се случи след това и какво означава? Отслабва ли тенденцията всички индекси да реагират позитивно в деня на решението? Каква бе причината за размяната на остри реплики с представителите на Иран? Какво се случи след като Иран се върна на петролния пазар? Какво ще последва при директен сблъсък между търсенето и предлагането на петролния пазар? Ще достигне ли доларът 90 долара? Възможно ли е да се стигне до 100 долара? Какво се случва на валутния пазар?

Повече вижте във видеото.  

Последни новини
Още от Клуб Investor