Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Сблъсъкът на двете визии за бъдещето на Европа ще ескалира до изборите през май

Калоян Методиев, политолог, Клуб Investor, 15.09.2018

Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Методиев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като обобщение на началото на новия политически сезон в Европа може да се каже, че тече наместване на пластовете, което минава през краха на настоящото статукво. Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, които доминираха политиката досега, са в много трудно положение. Те едва ли ще успеят да запазят позициите си в новия Европейски парламент. Очаква се да последва преразпределение на силите в Европа. Сблъсъкът двете визии за бъдещето на Европа постепенно ще ескалира до европейски избори през май. Това каза Калоян Методиев, политолог, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

Според Методиев мигрантската криза далеч не е водещият проблем в Европейския съюз (ЕС). Той посочи, че всъщнност проблемите за ЕС са много комплексни.

"Проблемите в ЕС са идеологически, идейни и институционални. Те са многопластови и не са свързани само с мигрантите. Те се дължат на дълго трупано напрежение. В момента се създадоха условията за избухване на нови политически парадигми".

Политологът коментира и бъдещото напускане на Великобритания от ЕС, като посочи, че Brexit предизвиква вътрешнополитическа криза в Кралството. Според него министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е все още на поста си, тъй като липсват достатъчно подписи за отстраняването ѝ. 

"Шотландците са недоволни от плана на Мей за Brexit, защото той носи много несигурност за тях. Евроскептиците пък настояват за "твърд" Brexit. Мей е на поста си в момента, тъй като нито една от противостоящите страни не е толкова голяма, че да вземе властта или да има идея как да процедира след нейната смяна. Предстоящата конференция на Консервативната партия създава и допълнително напрежение в британското правителство".

Методиев посочи, че за споразумение между Великобритания и ЕС за Brexit остават още два месеца. Това е така, защото процедурата по ратифицирането му е дълга и трябва да се случи и от Лондон, и от Брюксел до декември, за да влезе в сила до март, когато трябва и Кралството да напусне Съюза. 

Гледайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Клуб Investor