Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

ЕС няма да бъде същият, ако няма решение за единна политика за мигрантите

Владимир Кисьов, председател на УС на Европейския институт, Клуб Investor, 23.06.2018

Владимир Кисьов, председател на УС на Европейския институт, снимка:Bloomberg TV Bulgaria Владимир Кисьов, председател на УС на Европейския институт, снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Темата за мигрантските проблеми в Европейския съюз (ЕС) е много обширна и проблемът става тежък за цяла Европа. Целият ЕС е под натиска на мигранти – легални и нелегални. Липсата на водещи политици и правилни решения са причините, довели до този проблем. Това каза Владимир Кисьов, председател на УС на Европейския институт, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Трябва да има солидарност между страните членки на ЕС, затова съществува и самото обединение, каза още Кисьов. Миграционният поток не може да бъде спрян и решенията на една държава трябва да се взимат в рамките на членството ѝ в ЕС. Ако дадена държава спре да пропуска мигранти, както направи Италия, то мигрантите ще намерят друга посока и на практика това няма да доведе до трайни решения на проблема. Именно това поставя основната нужда от единна политика на ЕС, коментира Кисьов.

Важно е да се отбележи, че стремежът на германския канцлер Ангела Меркел е не само за солидарно разпределение на мигранти между държавите, а и за налагането на единна обща политика за мигрантите на ЕС, каза още Кисьов.

Ако всяка една от страните членки на ЕС предприеме самостоятелни действия за решаване на миграционния проблем, то ЕС вече няма да бъде този, за който сме свикнали да говорим. Важно е да се намери формула, която да удовлетворява всички членки на ЕС.

Кисьов добави, че ако се стигне до разединение на ЕС, жизненият стандарт на всички държави ще спадне, Европа няма да бъде конкурентноспособна на световните пазари, нивата на растеж на икономиката ще спаднат и това ще доведе до голяма нестабилност и несигурност в Европа.

Вижте във видео материала целия разговор по темата.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor