Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Митата на Тръмп са най-вече опит за изпълнение на предизборните обещания

Адриан Николов, икономист в ИПИ, Клуб Investor, 21.04.2018

С въвеждането на митата върху стоманата и алуминия Доналд Тръмп се стреми най-вече да изпълнява предизборните си обещания. Тук не говорим толкова за опита за провеждане на реална икономическа и търговска политика, а за убеждение на неговите гласоподаватели, че той все пак ще изпълни част от нещата, които обеща в предизборната си кампания. Това заяви Адриан Николов, икономист в ИПИ, в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков

Според него в момента не може да се говори за търговска война, а по-скоро за заемане на по-добре позиция спрямо опонента. 

Николов коментира и глобалния ефект от истинска търговска война. 

"Някои оценки сочат, че Китай би могъл да загуби по процент от ръста на своя БВП в следващите няколко години, ако търговската война се разрази напълно и продължи за дълго. Но основният губещ ще са американските потребители, тъй като именно върху тях ще се стоварят много по-високите цени на вносните стоки и с тях те ще платят за политиката на Тръмп", каза той.

Във връзка с отношенията на САЩ с ЕС Николов подчерта, че Тръмп няма желание да губи европейските си партньори и да се конфронтира в дългосрочен план с която и да е европейска държава. 

Вижте целия разговор във видеото

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor