Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

На какво се дължи успехът на Орбан

Петър Чолаков, политолог, Клуб Investor, 14.04.2018

С последните избори Виктор Орбан бетонира позициите си и управленската му формула ще се запази. Той успява да намери онези теми в унгарското общество, които са важни за хората – миграцията, външните опити за влияние в унгарската политика. а сега направи заявка за сериозна ревизия на присъствието на различни неправителствени организации. Това коментира политологът Петър Чолаков в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му популярността на унгарския премиер се гради от една страна на икономическата политика - ръст от около 4% и намаляване на безработицата, а от друга - на твърдата му политика срещу Европейския съюз, като същевременно страната е член на блока и получава ползи от него. 

Чолаков коментира и отношенията със Сорос.

"Конкретният случай със Сорос е един много голям дебат за Унгария. Когато говорим за антисемитизма, очевидно се подклаждат страхове в унгарското общество и не много добри отношения към еврейското малцинство".  

Анализаторът открои решението на Орбан да се присъедини към експулсирането на руски дипломати, но в същото време заяви, че е скептичен относно дистанцирането на Унгария от Русия заради изграждането на атомна електроцентрала в страната, финансирана от Москва. 

"Кризата в отношенията между Русия и Запада е безпрецедентна. Студената война между Запада и Русия практически никога не е свършвала", каза още Чолаков. По думите му американските санкции няма да доведат до дестабилизиране на режима на Путин, тъй като макар да засягат икономическите интереси, това, върху което се крепи руската олигархия, е търговията с петрола.

Вижте повече във видеото.

Последни новини
Още от Клуб Investor