Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Facebook изтегли късата клечка, но и други злоупотребяват с лични данни

Спас Иванов, експерт по киберсигурност , Клуб Investor, 07.04.2018

Може да се каже, че Facebook изтегли късата клечка, тъй като първият скандал, който се разрази на подобна тема, беше с теч на данни с потребителски профили от Facebook. Иначе същата тази информация се събира от почти всички останали високотехнологични компании – Google, Apple, Amazon. Това каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

"Всички те събират почти идентични данни, като ги профилират по идентичен начин. Разликата е, че Facebook просто в момента има най-голямата аудитория, най-бързо достига до потребителите си с различни съобщения и новини, които селективно се появят на стената. Просто е малко по-атрактивен за такъв тип данни".

Според него Cambridge Analitica е просто "върхът на айсберга" и по всяка вероятност има още десетки и хиляди приложения, които правят абсолютно същото нещо.

"Нашето поведение в социалните мрежи като цяло е много атрактивно, защото изгражда с малко повече психология, преценка и технологични инструменти извънредно точен профил на всеки един субект – като започнете с неговите политически, сексуални, религиозни убеждения и завършите с това какви покупателни способности има". 

Целия разговор вижте в първата част на видеото. 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor